Tudástár

Vadiúj vagy a neten?
Akkor érdemes ezt elolvasnod.


Elemséljük, milyen szoftvereszközökre van szükséged a biztonságos böngészéshez.


A megfelelő internetes szoftverek beszerzése

Egy számítógép szükséges kellék – de nem elegendő.

Szörfözni az interneten – ez egy félrevezető kifejezés. A valóságot jobban írnánk le, ha azt mondanánk: búvárkodni az interneten – mivel a mindennapi internetes valóság sokkal mélyebb és összetettebb, mint a felszínen sikló vitorlázás.

Először nézzük a sikeres búvárkodáshoz szükséges berendezéseket! A következőkben felsoroljuk az elengedhetetlenül szükséges cuccokat is, és azokat is, amelyek nélkül el lehet indulni, de meglétük nagyban megkönnyítheti életünket.


Az internethasználók gyorslistája:

 1. Számítógép, internetkapcsolattal. PC és Apple Mac gépek is megfelelnek, de lehet szörfözni zsebszámítógéppel, WebTV-vel, mobiltelefonnal és szuperszámítógépekkel is. Ha egyikkel sem rendlkezünk, elmehetünk egy internetkávézóba, és bérelhetünk egyet magunknak (internetkapcsolattal együtt, lásd a következő pontot).

 2. Internet-előfizetés valamelyik internetszolgáltatónál (ISP szokott lenni a rövidítésük a zsargonban). A telefonos és kábeltévés cégek is foglalkoznak ilyesmivl, de rajtuk kívül is találunk szép számmal belőlük. Kettő és húszezer forint között fogunk ezért fizetni havonta, minőségtől függően. Ha internetkávézóban netezel, óránként néhány száz forintot kell fizetni érte.

 3. Böngészőprogram. A legnépszerűbb a Windowsba épített Internet Explorer, a második legismertebb a Mozilla Firefox. További böngészők: Chrome, Opera, Safari, Netscape.
 4. Vírusirtó program. A Symantec, a McAfee és a Kaspersky fejleszti a legismertebbeket. Ezek fognak megvédeni a rosszindulatú, károkozó programoktól, amelyek egyes félreeső weboldalakon megtámadhatják számítógépedet.

 5. Levelezőprogram. Választhatod a Microsoft népszerű Outlookját, vagy az Eudorát, a TheBat!-et, a Groupwise, vagy temérdek más programot. Ha ingyenes levelezőrendszert használsz (pl. freemail.hu, gmail.com, hotmail.com), a böngésződdl is levelezhetsz, nincs szükség külön programra.

 6. Bővítmények a böngészőkhöz. Bizonyos weboldalak megjelenítéséhez nem elég a böngésző, telepíteni kell hozzájuk egy-két kiegészítő programot – a legismertebb ilyen bővítmények: Macromedia Flash Player, Java Virtual Machine, Apple QuickTime, Real Player.

 7. Nem kötelező kellékek: sztereó hangszóró, mikrofon, webkamera. Ha zenét akarunk hallgatni, internetes telefont akarunk használni, vagy videótelefonálni akarunk, akkor szerezzük be ezeket is.

 8. Szintén nem kötelező: antispam szoftver. Megszabadít a kéretlen levelek áradatától.

 9. Szűrőprogram. Ha kiskorú gyerekünk is hozzáfér a géphez, nem árt, ha van egy efféle védőprogramunk is. Vigyázat, ez nem csodafegyver, a működésük nem száz százalékig biztos!

 10. Képszerkesztő program. Ha digitális fényképeinken javítani akarunk, szerezzünk be egy ilyet is.

 11. Nyomtató. Hosszabb írásokat jobb papírról olvasni. És a nyomtató segít a hivatalos iratok elkészítésében,meg az ügyintézésben is.

 12. Figyelem! Az egerünk tetején legyen gördítő kerék, így sokkal gyorsabban böngészhetünk a hosszú weboldalakon is!