Tudástár

Melyek a jó keresők?


Háromszáznál is több jó és ingyenes keresőprogram működik világszerte. Mindnek megvannak a maga sajátosságai, mindnek saját technikai megoldásai vannak, miképpen osztályozzák az internet sokmilliárdnyi oldalát.

  1. I. Három nagy keresőt használunk legtöbbször: a google.com-ot, a Microsoft bing.com-ját és a yahoo.com keresőjét. Mindhárman úgynevezett keresőrobotokkal (ezek nem igazi robotok, csak szoftverek) böngészik végig a teljes internetet naponta többször, és egy óriási adatbázisba beírják, mi hol található.

  2. Két nagy linkkatalógust ajánlhatunk: angolul a yahoo.com címen találhatót, míg magyarul a startlap.hu-t. Ezeket nem robotok, hanem emberek építik – ezért jóval kevesebb weboldalt ismernek, és jóval lassabban követik az oldalak változásait. Mégis, sok szempontból jobb minőségűek, hiszen egy emberi szerkesztő jobban meg tudja ítélni egy-egy weblapról, hogy mennyit ér, és hogy miként érdemes kategorizálni.
Szóval, azt a kérdést, hogy „melyik keresési eszköz a legjobb,”, jobb, ha úgy fogalmazzuk meg, hogy „melyik keresési eszközt szereted a legjobban?” A Google-nak van a legkevesebb zavaró reklámja, és a legjobban ők rangsorolják a weboldalakat. A Yahoo keresője nagyon szeretne rá hasonlítani, és vannak is előnyei bizonyos területeken, máshol viszont ők maradnak alul. A Microsoft Bing keresője nagyon új még, ezért igyekeznie kell, hogy beérje a többieket. De bármelyik webes keresőt is választjuk, annyi olvasnivalót fog kínálni nekünk, amennyit nem győzünk elolvasni! Mindenesetre próbáljunk ki többet, és utána döntsünk! És még akkor se ragadjunk le egyetlenegynél. Lehet, hogy ha az egyik egy bizonyos keresésre nem ad nekünk jó válaszokat, egy másik keresőprogram megtalálja a nekünk való oldalakat!