Tudástár

Hogyan szerezhetik meg a spammelők
az e-mail címed?

Háromféle módon lehet beszerezni sok-sok ember email-címét:

  1. A feketepiacon, illegálisan árusítanak néha emailcím-adatbázisokat.

  2. Cseles programok százai (a keresőrobotokhoz hasonlóak) olvassák egész nap az internetet fáradhatatlanul, és összegyűjtenek minden olyan szöveget, amiben @ betűt találnak.

  3. Vannak weboldalak, amelyek hamis ígéretekkel (például nyeremények) veszik rá az odalátogatókat, hogy árulják el emailcímüket.

Az első megoldás nem is annyira ritka. Megbízhatatlan internetszolgáltatók megbízhatatlan alkalmazottai például előfordul, hogy így tesznek szert némi fizetéskiegészítésre – tíz- vagy százezres ügyfélkörük minden adata ott van a kezük ügyében. Persze, ha ez kitudódik, annak rendőrségi eljárás a következménye: a jogosulatlan adattovábbítás bűncselekmény.

Az is előfordulhat – és elő is fordult már, Magyarországon is -, hogy az internetszolgáltató rendszerébe kívülről törtek be, éppen azzal a céllal, hogy adatokra tegyenek szert.

Az emailcímgyűjtő programok szintén mindennapi társaink, bár nem vesszük észre működésüket. Ezért, ha lehet, ne írjuk ki semmilyen weboldalra közvetlenül emailcímünket – előbb vagy utóbb spamek tömege fog megjelenni postafiókunkban, abban biztosak lehetünk.

A cseles weboldalakon való feliratkozással is különösen óvatosnak kell lennünk. Lehetőleg csak olyan weboldalon adjuk meg emailcímünket,amelyet ismerünk,vagy legalább hallottunk már róla valahol.


Hogyan védekezhetek a spam ellen?

Többféle módon is el lehet bújni előlük.

  1. Rejtsd el, vagy zavard össze emailcímedet, ha mégis ki kell írni valahova.
  2. Változtasd címedet időről időre.
  3. Használj valamilyen ravasz kis programot, ami nem engedi meg, hogy lelopják a weboldalról az emailcímed.
  4. Lehetőleg minél kevesebb helyen add meg az emailcímed.