Szórakozás

Családbarát oldalak – MTE tipp!


A gyermekekre veszélyes internetes tartalmak ügye olyan feladat, amellyel nem csak a gyermekvédelemmel és a bűnüldözéssel kapcsolatos szerveknek, de a törvényalkotóknak is foglalkozniuk kell.

Magyarországon a teljes 15-69 éves lakosság 46 százaléka internetezik rendszeresen, de a legfiatalabb mért korosztály, a 15-17 évesek körében 93 százalék az internethasználók aránya. A 14 év alatti gyerekek 46 százaléka napi rendszerességgel használja az internetet, további 40 százalékuk pedig hetente legalább egyszer ellátogat a világhálóra. A 11-14 év közöttiek körében 66 százalék a naponta internetezők aránya, míg a 6 év alattiak esetében csupán 20 százalék – ez az alacsonyabb korosztály esetében megfigyelhető szigorúbb számítógép használati szabályoknak is köszönhető. A gyerekek jelentős része, 51 százaléka már több mint egy éve internetezik, 56 százalékuk ezt egyedül teszi. A kisebb korosztályok esetében még jellemző a szülői felügyelet. A szülők a számítógép- és internet használatot elsősorban időben korlátozzák (1-2 óra naponta, csak délután 18 és 20 között), másrészt viszont a tanulás befejezéséhez vagy a jó eredményekhez, a jó magaviselethez kötik.

Internetfüggőség, pedofília, erőszak és pornográfia, politikai és vallási fanatizmus – az internet gyermekvédői régóta foglalkoznak ezekkel a problémákkal. A magyarországi Internetes Gyermekvédelmi Stratégia célja, hogy valós képet nyújtson a veszélyekről, és cselekvési tervet biztosítson a gyermekek védelmében. A veszély már az egészen kis (3-10 éves) gyerekeknél megjelenik, és a kamaszoknál csúcsosodik ki. Cyberbullying, videojátékok, kitárulkozás – hogyan tanuljunk meg együtt élni a 21. század kihívásaival? Milyen megoldási lehetőségeket kínálhatunk?

Az Európai Bizottság legújabb, 2009-től 2013-ig tartó, Biztonságosabb internet nevű programjának célja a gyermekek online környezeten belüli védelmének fokozása. A program, amely a web 2.0. legújabb kommunikációs szolgáltatásait (például a társasági hálózatokat) is felöleli, nem csak a jogellenes tartalmak ellen veszi fel a harcot, de az olyan káros viselkedésformák ellen is mint a zaklatás vagy a bizalmaskodás. A program - a 2005-ben indított, sikeres Biztonságosabb internet program vívmányaira épít.

A program keretén belül az MTE fel kívánja hívni az internetes tartalomszolgáltatók figyelmét, hogy hatalmas a felelősségük a felnövekvő generációk internetezési szokásainak kialakításában, hiszen az internet felhasználói között egyre jelentősebb számban találhatók gyermekek.

A "bigyoo" (http://bigyoo.hu/) minősítési rendszer létrehozásának célja az internet-használattal kapcsolatos félelmek, negatív attitűdök csökkentése, valamint a gyermekek számára fenntartások nélkül ajánlható digitális tartalmak fejlesztése és terjesztése. A teljes egészében vagy részben gyermekeknek szánt oldalak minősítését az MTE által meghatározott szempontok szerint az egyesület által felkért szakemberek végzik.

Gyerekbarát oldalak a magyar interneten:
http://bigyoo.hu/minosites/minositettoldalak.html