Az egyesület Ajánlások Szakértői anyagok Sajtószoba Kapcsolat Etikai kódex választási kódex
2010. március 18., Budapest

Az MTE egyik tagja, az Egyszervolt.hu, az ORFK és a Biztonságos Böngészés Program (BBP) március végén Gyermekbarát Internet Chartát hoz létre a gyerekek internethasználatának biztonságosabbá tétele érdekében. A charta megalakulását a résztvevők egy közös konferencia-sorozaton mutatják be, amelynek a célja, hogy felhívják a figyelmet a gyerekekre leselkedő veszélyekre a digitális világban, a különféle internetes bűnözés formáira valamint a családok, intézmények szerepére az internetezés biztonságossá tételében. Az MTE a "Gyermekvédelem a digitális világban" című rendezvénysorozat szakmai támogatója. A konferencia március 24-én indul.

Az internetes gyerkemkvédelem az elmúlt időszakban itthon is nagyobb figyelmet kapott: készülőben az Internetes Gyermekvédelmi Stratégia, a 2008-ban létrejött BBP konkrét ajánlásokkal, javaslatokkal és szűrőszoftverekkel segít a fiatalkorúaknak, szüleiknek és a tanároknak az internet biztonságosabbá tételében, és folyamatosan fut az Egyszervolt.hu illetve az MTE közös oldal-minősítő rendszerének programja, a bigyoo. "A hasznos és „barátságos” oldalakat a leginkább érintettek, a gyerekek bevonásával csokorba gyűjtő honlap-minősítési rendszer, a minőségi tartalmak körének folyamatos bővítése, valamint az internetezés előnyeit, illetve a kockázatok csökkentésének lehetőségeit bemutató tájékoztató kampányok jelenthetik a legtöbb segítséget ahhoz, hogy az internet valóban barátságos hellyé változzon" - állítják a szervezők.

„A gyermekek biztonságosabb internethez való jogának védelme az információs társadalomvalamennyi szereplőjének közös felelőssége, ugyanakkor az állami szabályozás helyett a hangsúlyt elsősorban az EU-konform önszabályozó mechanizmusok és civilkezdeményezések támogatására, a tájékoztató és képzési programokra, a felvilágosításra és ismeretterjesztésre kell helyezni” - teszik hozzá.

---
Katona Éva
Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete
Főtitkár
M: 00 36 30 9140 835
Székhely: 1124 Budapest, Bürök utca 55-57.
Postacím: 1538 Budapest, Pf. 541.