Az egyesület Ajánlások Szakértői anyagok Sajtószoba Kapcsolat Etikai kódex választási kódex
2010. március 17., Budapest

"Az érintett tiltakozása esetén az ingatlan hirdetésének további megjelenítése, személyes adatok kezelése a honlapon adatvédelmi szempontból nem jogszerű. Ezen módszert nem lehet szankcióként alkalmazni a követelés behajtása érdekében" - áll az adatvédelmi biztosnak az MTE-hez küldött levelében.

A hozzánk érkezett temérdek panaszt követően kerestük meg Jóri András azzal, foglaljon állást a két elhíresült ingatlanhirdetési oldal - az ingatlanbazar.com és az ingatlandepo.com - ügyében.

Mint az adatvédelmi biztosnak az MTE-hez érkezett leveléből kiderül, Jóri Andráshoz is számos panasz érkezett az ingatlanbazar.com, illetve az ingatlandepo.com hirdetési oldalakkal kapcsolatban.

Az adatvédelmi biztos az adatvédelmi törvénynek azon passzusára hivatkozik, amely kimondja, hogy bármely érintettnek joga van kérni személyes adatainak törlését a tartalomszolgáltatótól, és ebben az esetben a személyes adatot törölni is kell (továbbá a törlésről az érintettet, és mindazokat értesíteni kell, akiknek korábban az adatot adatkezelés céljára továbbították). Ez alapján az adatvédelmi biztos úgy nyilatkozott: "jogszabályi felhatalmazás és az érintett hozzájárulásának hiányában jogellenesen kezeli az adatait bármely ingatlanhirdető cég". Ha az adatot a kérés ellenére az adatkezelő nem törli nyilvántartásából, akkor az érintett bírósághoz fordulhat.

A személyes adatok tárolását megelőzően a tartalomszolgáltatóknak minden esetben teljes körűen kell tájékoztatniuk a felhasználót mindarról, hogy ki az adatkezelő, ki férhet hozzá az adatbázishoz, illetőleg miként törölheti az érintett a regisztráció, valamint a hirdetés során megadott adatokat - állítja az adatvédelmi biztos.

Jóri András leveléből kiderül, hogy korábban már fel is szólította Benkő Sándort, az Expent Business Club Kft. (Exe Ltd) ügyvezető igazgatóját (a két ingatlanhirdetéses portál vezetőjét) arra, hogy "hagyjon fel a jogsértő gyakorlattal, haladéktalanul biztosítson lehetőséget az adatok törlésére vonatkozóan", illetve, hogy "tüntesse fel az adatkezelő nevét, címét, valamint elérhetőségeit, a tájékozott hozzájárulásnak ugyanis a fentiek alapján ezen információk ismerete is a feltétele". Az adatvédelmi biztos arra is javaslataot tett, hogy a visszaélések elkerülése végett a regisztrációt követően a rendszer által küldött e-mailben egy visszajelzést követően váljon aktívvá a regisztráció.

---
Katona Éva
Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete
Főtitkár
M: 00 36 30 9140 835
Székhely: 1124 Budapest, Bürök utca 55-57.
Postacím: 1538 Budapest, Pf. 541.