Az egyesület Ajánlások Szakértői anyagok Sajtószoba Kapcsolat Etikai kódex választási kódex

2009. június 10., Budapest
Ez a sajtóanyag doc kiterjesztésben letölthető innen.

Véghajrában az Internetes Gyermekvédelmi Stratégia: épp időben vagyunk, hogy eszmét cseréljünk a részletekről és tisztázzuk a kérdéseket, a vitás pontokat. Az MTE második workshopját szervezi idén, hogy megvitassuk: miként védjük meg gyermekeinket a káros és erőszakos internetes tartalmaktól.

Internetfüggőség, pedofília, erőszak és pornográfia, politikai és vallási fanatizmus – az internet gyermekvédői régóta foglalkoznak ezekkel a problémákkal. A magyarországi Internetes Gyermekvédelmi Stratégia célja, hogy valós képet nyújtson a veszélyekről, és cselekvési tervet biztosítson a gyermekek védelmében. A veszély már az egészen kis (3-10 éves) gyerekeknél megjelenik, és a kamaszoknál csúcsosodik ki. Cyberbullying, videojátékok, kitárulkozás – hogyan tanuljunk meg együtt élni a 21. század kihívásaival? Milyen megoldási lehetőségeket kínálhatunk?

Az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI), a Biztonságos Böngészés Program és a Symantec vezetői tavaly vállalták, hogy az Európai Bizottság 2009-2013-ra szóló, „Biztonságosabb internet” programjának szellemében, az ORFK és BRFK szakembereivel, valamint klinikai szakpszichológusok bevonásával kidolgozzák Magyarország Internetes Gyermekvédelmi Stratégiáját. Ez valójában nem más, mint egy cselekvési terv arra, hogyan védjük meg gyermekeinket a káros és erőszakos internetes tartalmaktól.

A „Biztonságosabb internet” program négy alap fő cselekvési irányvonala a káros magatartások korlátozása, a biztonságosabb online környezet megteremtése, a tájékoztatás erősítése, valamint tudásalap létrehozása.

A stratégia kialakítása az utolsó fázisban van: ezért szervezi meg a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) ez évi második workshopját, hogy megvitassuk: miként is célszerű megvédeni a gyerekeket az említett káros és erőszakos tartalmaktól, valamint hogyan gondolkodnak minderről a stratégia kialakításában aktívan résztvevők, a cselekvési tervet majd alkalmazók, illetve a civil szervezetek.

Az MTE Workshop három előadója:

  • Az Internetes Gyermekvédelmi Stratégia célja, a problémák felvetése és a célcsoport jellemzői: Pintér Róbert (Egyszervolt.hu, Bigyoo.hu)
  • A stratégia kialakítása – konkrét kérdések, válaszok és kompromisszumok: Tóth Miklós (Biztonságos Böngészés Program, a stratégia kialakításában aktív résztvevő)
  • Schiroky Vilmos (Biztonságos Böngészés Program)

A rövid prezentációk után vita a szakma és a szaksajtó képviselőivel.

Időpont: 2009. június 10., szerda, 18.00 óra

Helyszín:
Független Médiaközpont,
1088 Budapest, Vas u. 6. I. emelet 5.

További információ:

* * *

Az MTE

Az MTE 2001-ben alakult önszabályozó testület, amelyet a hazai internetes tartalomszolgáltatók – köztük az Index és az [origo] – hoztak létre annak érdekében, hogy a tartalomszolgáltatók egyeztetett és szakmailag megalapozott állásfoglalásokkal, és az önszabályozás eszközeivel járuljanak hozzá a hazai internetes piac fejlődéséhez.

Az MTE állandó tevékenységei

• internetes panaszbizottság és ad-hoc bizottság működtetése
• weboldalak minősítése a Tartalomszolgáltatási Etikai Kódex alapján
• ajánlások megfogalmazása és nyilvánosságra hozatala az információs társadalmat érintő aktuális
kérdésekben
• jogi tanácsadás, állásfoglalások közreadása
• műhelytanulmányok készítése
• workshopok, kerekasztal-beszélgetések szervezése aktuális szakmai kérdésekről
• az információs társadalmat érintő jogszabálytervezetek véleményezése, értékelése

Az MTE szervezeti felépítése

Az MTE elnöke Gerényi Gábor (Index.hu), az egyesület elnökségi tagjai Pintér Róbert (Colorplus, Egyszervolt.hu), Paulik Mónika (Kurt Lewin Alapítvány), Rónai Balázs (Napi Online) és Weyer Balázs ([origo]). Az MTE jogásza Halász Mónika.