Az egyesület Ajánlások Szakértői anyagok Sajtószoba Kapcsolat Etikai kódex választási kódex
KAMPÁNYCSEND
Az MTE ajánlása az internetes tartalomszolgáltatóknak, a népszavazás kampánycsendjének idejére

Budapest, 2008. március 7.

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) ezúton is szeretné felívni az internetes tartalomszolgáltatók figyelmét, hogy a népszavazás kampánycsendje alatt ne jelenítsenek meg olyan új, szerkesztett anyagokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve befolyásolhatják a szavazókat döntésükben. A kampánycsend 2008. március 8. 0:00 órától a szavazóhelyiségek bezárásáig tart.

Az MTE által készített Választási Etikai Kódex segítséget nyújt a Választási eljárásról szóló törvény előírásainak - így a kampánycsendre vonatkozó rendelkezéseknek - a betartásában. Az MTE Választási Etikai Kódexének alkalmazása az MTE tagjaira nézve kötelező, a nem tag tartalomszolgáltatók számára a kódexben foglaltak csak ajánlásként értelmezendőek, azonban a kódex betartása esetén a tartalomszolgáltatók biztosan nem követnek el jogsértést.

Az MTE a Választási Etikai Kódexet 2001-ben készítette el, a választások és népszavazások demokratikus és tiszta jellegének biztosításához és a vonatkozó jogszabályok teljes körű érvényesüléséhez való hozzájárulásként. A kódex az internetes tartalomszolgáltatók számára értelmezi választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény szabályait és az Országos Választási Bizottság ajánlásait. Az MTE a kódex tartalmát az Országos Választási Irodával egyeztette.

Az internet fejlődése és a felhasználói kör bővülése 2006-ban indokolttá tette a kódex bővítését. A legfőbb változások:

Szavazógépek: A kampánycsend időszakában a tartalomszolgáltatók ne jelenítsenek meg a kampányra, pártokra, a felhasználók pártpreferenciájára, a szavazás eredményére vonatkozó saját szavazógépeket, illetve más tartalomszolgáltató szavazógépére mutató linket, valamint az előző szavazás eredményére vonatkozó statisztikákat.

Fórumok, chatek, blogok: A tartalomszolgáltatók felelőssége eltér a zárt és nyílt fórumok, a chatek és blogok estében. A felhasználók által készített tartalom esetén nem tiltható, hogy a felhasználók a véleménynyilvánítás keretei között a szavazásról is szót ejtsenek, de az MTE javasolja, hogy a tartalomszolgáltatók jól látható helyen hívják fel a felhasználók figyelmét a kampánycsendre.

Politikai tartalmak és blogok: Az MTE felhívja a pártokat és a jelölteket, hogy saját honlapjuk esetében tartózkodjanak a kampánnyal kapcsolatos információk frissítésétől a kampánycsend ideje alatt. A politikusok által szerkesztett, vagy nevükhöz fűződő blogok az MTE megítélése szerint nem felhasználói tartalomnak, hanem politikai tartalomnak minősülnek.

A Választási Kódexről és annak értelmező rendelkezéseiről itt találhat bővebb információkat. Észrevételeit, javaslatait és kérdéseit az alábbi e-mail címre várjuk.

Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete
Zákai Emőke főtitkár 30-200-9499, zakaie@mte.hu