Az egyesület Ajánlások Szakértői anyagok Sajtószoba Kapcsolat Etikai kódex választási kódex
SAFER INTERNET DAY 2008
Nemzetközi összefogás a biztonságosabb internetért

Budapest, 2008. február 11.

Világszerte 40 országban tartják 2008. február 12-én, kedden a "Biztonságosabb Internet Napját", amely a biztonságosabb internet-használatot népszerűsíti a felhasználók, elsősorban a fiatalok körében. Az Európai Safer Internet Day alkalmából a kezdeményezők úgy döntöttek, hogy meghosszabbítják a tavalyi magyarországi rendezvényen bemutatott "Gyermekbarát internet" programot, amelynek célja a gyermekbarát tartalomfejlesztés támogatása. Bár az Európa Unió által támogatott Safer Internet for Children kétéves magyarországi programját a projektben együttműködő szervezetek (az Informatikai Érdekegyeztető Fórum, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete és a T-Online) sikerrel lezárta, az MTE a továbbiakban is folytatni kívánja tájékoztató, figyelemfelkeltő és képzési programjait.

A Safer Internet for Children program keretében a programban részt vevő szervezetek igyekeztek felhívni a figyelmet arra, hogy az eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetni az értékes, megbízható és könnyen hozzáférhető magyar nyelvű gyermektartalmak fejlesztésére, elérhetővé tételére és ismertségének növelésére. Az MTE emellett változatlanul fontosnak tartja az állami és piaci szereplők közös fellépését és a hatékony önszabályozást.

Az MTE és az egyszervolt.hu által tavaly útjára indított "Gyermekbarát internet" program előkészítése már 2006-ban elkezdődött, első akciója egy honlap-minősítési rendszer bevezetése volt. A minősítési rendszer létrehozásának célja az internet-használattal kapcsolatos félelmek, negatív attitűdök csökkentése, valamint a gyermekek számára fenntartások nélkül ajánlható digitális tartalmak fejlesztése, terjesztése és népszerűsítése. A minősítési rendszerről részletes információ található a www.bigyoo.hu honlapon.

A program másik fontos célkitűzése volt a pedagógusok képzése és tájékoztatása, ezért a Kurt Lewin Alapítvánnyal közösen elindítottuk a Train the trainer programot, melynek keretében az első tréning 2007 márciusában zárult. A képzés célja az internet-használattal kapcsolatos pozitív attitűdök kialakítás és megerősítése, az alaptalan félelmek feloszlatása, illetve a pedagógusok konkrét, gyakorlati ismeretek átadásával történő felkészítése a gyermekek védelmére a valós veszélyekkel szemben. A tréning során a pedagógusok megfogalmazták nehézségeiket, félelmeiket, érzéseiket az internettel, egyáltalán a számítógéppel kapcsolatban, valamint jelezték: korukból, korábbi képzésükből, illetve az ismerethiányból következően gyakran lemaradásban érzik magukat a mai diákokkal szemben.

A program folytatása keretében az MTE meg kívánja nyerni a jelentősebb hírközlési, informatikai és médiapiaci szereplőket illetve a gazdaság olyan szereplőit, akik termékeiket gyermekeknek és fiataloknak szánják, hogy támogassák a kezdeményezést, akár saját webes jelenlétük gyermekbarát tartalommal történő bővítésével, akár azzal, hogy közreműködnek nem nyereségérdekelt formában működő művelődési és közintézmények (múzeumok, színházak) gyermekeknek szánt tartalmainak és szolgáltatásainak a fejlesztésében. Az elképzelések szerint a tartalomfejlesztések a leginkább érintettek, az internetes tartalomfejlesztés iránt érdeklődést tanúsító tehetséges gyerekek és fiatalok, bevonásával történne.

Amennyiben további kérdése van a programmal kapcsolatban vagy támogatni, kívánja célkitűzéseinket, kérjük, jelezze azt az alábbi elérhetőségeken.

Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete
Zákai Emőke főtitkár 30-200-9499, zakaie@mte.hu