Az egyesület Ajánlások Szakértői anyagok Sajtószoba Kapcsolat Etikai kódex választási kódex
CIVIL ÖSSZEFOGÁS A BIZTONSÁGOS INTERNETÉRT
Folytatódik a 2007 - a gyermekbarát internet éve program

Sikeresen lezárult az Európai Bizottság kezdeményezésére megvalósult Safer Internet for Children (SIC) program keretében indított magyarországi projekt, amely a gyermekek, pedagógusok, szülők és véleményformálók tájékoztatását célozta a gyermekek számára is barátságos internet hazai lehetőségeiről. A részben uniós támogatásból megvalósult projektben részt vevő három szervezet, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE, programvezető), a T-Online és az Informatikai Érdekegyeztető Fórum (Inforum: a hazai informatikai egyesülések ernyőszervezete) a kezdeményezést kiemelkedően sikeresnek tartja, ezért a jövőben is össze kívánja hangolni hasonló kezdeményezéseit.

A program keretében a T-online elkészítette a gyermekbarát internetes tartalmak közötti eligazodást, illetve a biztonságos internet-használatot segítő www.bigyoo.hu portált, az MTE elindította a szülők és pedagógusok tájékoztatását célzó www.baratsagosinternet.hu honlapot, illetve a 2007 - a gyermekbarát internet éve kezdeményezést , az Inforum pedig bővítette Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenysorozatát , melynek célja, hogy a gyerekek segítsenek nagyszüleiknek eligazodni az internet világában.

A www.bigyoo.hu weboldal kifejezetten az iskoláskorúaknak szól. Célja egy olyan internetes hely létrehozása, amely megtanítja a gyereket az internet biztonságos használatára. Technikai segítséget nyújt, útmutatásokat ad a spamek, kémprogramok és vírusok elkerüléséhez, továbbá bővíti az internettel kapcsolatos jogi ismereteket. A www.bigyoo.hu egyben gyűjtőoldal, amelyen csak olyan linkek jelennek meg, amelyek tartalma nem ártalmas vagy sértő a felhasználókra.

A "2007 - a gyermekbarát internet éve" program keretében az MTE többek között olyan honlap-minősítési rendszert dolgozott ki, amelynek keretében a teljes egészében vagy részben gyermekeknek szánt oldalak minősítését az MTE által meghatározott szempontok szerint az egyesület által felkért szakemberek végzik. A szakértők már számos honlap minősítését elvégezték: a minősített honlapok listája elérhető a www.bigyoo.hu honlapon. A program másik fontos célja a gyermekbarát tartalomfejlesztés támogatása. A program keretében az MTE szeretné megnyerni a jelentősebb hírközlési, informatikai és médiapiaci szereplőket, hogy támogassák a kezdeményezést, akár saját webes jelenlétük gyermekbarát tartalommal történő bővítésével, akár azzal, hogy közreműködnek művelődési és közintézmények (múzeumok, színházak) gyermekeknek szánt tartalmainak és szolgáltatásainak a fejlesztésében.

Az Unoka-Nagyszülő Informatikai Versenyek az idősebb generáció figyelmét hívják fel az internetben rejlő óriási lehetőségre, amely az idősek aktivitásának fenntartását szolgálja. A Budapesten, Miskolcon és Kecskeméten megrendezett versenyeken a gyerekek és nagyszüleik közösen keresték az Inforum kérdéseire az interneten elrejtett válaszokat. Az Inforum kimagaslóan sikeres propaganda-sorozata az idősebbek unokáikon keresztül történő bevonását célozza az információs társadalomba. A versenyekhez kapcsolódó média-megjelenés segített szélesebb népszerűséget teremteni az idősek információs társadalomba való bevonásának.

A két éven át tartó projekt és rendezvénysorozat ugyan lezárult, de a szervezetek társadalmi felelősségvállalása nem ért véget. Az MTE a gyermekek számára barátságos internet környezetért, az Inforum az idősebbek információs társadalmi integrációjáért, a T-Online az internet használók táborának növeléséért küzd tovább. A célok közösek maradtak: egy kedvesebb, biztonságosabb, ember- és felhasználó-barát internet világ megteremtése Magyarországon.

A kezdeményezésekről további információ:
MTE:   Zákai Emőke főtitkár zakaie@mte.hu
Inforum: Dombi Gábor, főtitkár dombi@mail.datanet.hu
T-Online: Mézes Csaba, projectvezető   Mezes.Csaba@t-online.co.hu