Az egyesület Ajánlások Szakértői anyagok Sajtószoba Kapcsolat Etikai kódex választási kódex
BETARTOTTÁK A KAMPÁNYCSENDET
Az interneten a második fordulóban is betartották a kampánycsendet

Az MTE monitoring bizottságának gyorsjelentése a választásokról.

Budapest, 2006. április 23.

Az eddigiek közül ez volt a legetikusabb választás az internet szempontjából - tartalmazza a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének választási monitoring bizottsága által kiadott gyorsjelentés, amely szerint a magyar internetes lapok döntő többsége a második választási fordulóban is tiszteletben tartotta az egyesület által a választási törvénnyel összhangban megalkotott választási etikai kódex előírásait. A legtöbb tartalomszolgáltató ez alkalommal is felhívta a figyelmet a kampánycsendre, továbbá nem közölt a kampánnyal kapcsolatos információt. Az MTE választási monitoring bizottsága 31 alkalommal talált a választási tartalomszolgáltatási kódexet kisebb-nagyobb mértékben sértő tartalmat, de a felszólítást követően a legtöbb oldal haladéktalanul módosította, vagy eltávolította a kérdéses tartalmakat.

"A monitoring bizottság a kampánycsend ideje alatt több mint 600 honlapot kísért figyelemmel és időről időre több oldalt is ellenőrzött szúrópróbaszerűen vagy bejelentés alapján. A Monitoring Bizottság elérte célját, hiszen évek kitartó munkájának eredményeként az idei választások során a magyar honlapok sokkal etikusabban jártak el, mint az előző választások alkalmával. Idén az ellenőrzött honlapok üzemeltetői közül a szokottnál többen hívták fel figyelmet az MTE Választási Tartalomszolgáltatási Kódexére és a Bizottság minden korábbinál több együttműködő és támogató levelet kapott." - számolt be Barlai Réka, az MTE monitoring bizottságának vezetője.

A független tartalomszolgáltatók, illetve a párthonlapok esetében a Bizottságnak nem kellett felszólító levelet kiküldenie. Néhány esetben azonban komolyabb kampánycsend-sértést észlelt: a Ma.hu, a kuruc.info , valamint a portal.jobbik.net oldalakon a kampánycsend alatt is frissülő politikai tartalmakat talált.

Az MTE monitoring bizottsága a választási eljárásról szóló törvénybe ütköző tartalomra felhívta az érintett tartalomszolgáltatók figyelmét és jogsértő tevékenységének lehetséges jogkövetkezményeiről is értesítette őket.
A bizottság összegzése szerint a nagyobb tartalomszolgáltatók, pártok, illetve a politikusok oldalai - ideértve a blogokat - a választások második hétvégéjén is betartották a Kódex vonatkozó rendelkezéseit. Számos fórumot lekapcsoltak a kampánycsend idejére és volt olyan oldal is, amely a teljes tartalmát elérhetetlenné tette erre az időre.

Az MTE által kidolgozott választási monitoring-rendszer korábban már öt alkalommal vizsgázott sikeresen: a 2002-es országgyűlési, illetve önkormányzati választások idején, 2003. márciusában, a magyar EU-csatlakozással kapcsolatos népszavazás idején és legutóbb a 2004-es európai parlamenti választások során, illetve a 2004-es népszavazás alkalmakor.

Az MTE monitoring bizottsága tevékenységéről a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is részletes tanulmányt készít, amelyet heteken belül nyilvánosságra hoz.

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének választási monitoring bizottságáról, a Választási Kódexről és annak értelmező rendelkezéseiről az MTE monitoring oldalán találhat bővebb információkat.