Az egyesület Ajánlások Szakértői anyagok Sajtószoba Kapcsolat Etikai kódex választási kódex
FELKÉSZÜLÉS AZ ECONTENTPLUS PROGRAMRA

2006. április 7.-én pénteken, Budapesten a Millenáris Park Fogadó termében került megrendezésre az eContentplus program magyarországi orientációs napja, a téma a tudományos és felsőoktatási tartalmakkal kapcsolatos pályázatok voltak. A rendezvényt az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Magyar Tartalomipari Szövetség, és az Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete közösen szervezték, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének szakmai támogatásával.

2006. április 10.

A Magyarország, Csehország, Szlovákia és Ausztria közreműködésében zajló "Preparing for eContentplus" nevű program egyik fő tevékenysége az orientációs napok szervezése, a találkozóknak Bécs, Prága, Budapest és Pozsony adnak otthont. A rendezvényt Jambrik Mihály az Informatikai és Hírközlési Minisztérium közigazgatási államtitkára nyitotta meg.

A rendezvénysorozat, budapesti állomásának a négy országból több, mint 150 regisztrált látogatója volt. Bereczki Ágnes a Magyarországi Tartalomipari Szövetség képviseletében elmondta, az esemény célja, hogy találkozási és tárgyalási lehetőséget biztosítsanak a digitális tartalom területén tevékenykedő potenciális partnereknek, egyben friss információkkal szolgáljanak a négy ország nemzeti elektronikus tartalom-piacáról. A konferencia résztvevőinek találkozója, akár 60 sikeres konzorcium létrejöttét is elősegítheti.

A négy ország közös kezdeményezésének a Felkészülés az eContentplus II - nek elsődleges törekvése, hogy olyan rendezvényeket hozzon létre, ahol a résztvevők elemezik, hogy milyen feltételek között és milyen minőségben lehet szélesebb körben elérhetővé, és hasznosíthatóbbá tenni az európai digitális tartalmakat az állampolgárok, valamint az intézetek, szervezetek, szolgáltatók és üzleti körök részére.

A budapesti eseményen lehetőség adódott, projekt ötletek bemutatására így, a résztvevők betekintést nyerhettek a négy közép-európai ország piacain jelenleg elérhető fejlesztésekbe.
A következő lépésekről többek között Federico Miláni a Európai Bizottság eContentplus programjának vezetője tartott előadást, elmondása szerint, a tervek között szerepel 2010-re egy egyedülálló európai információs hálózat létrehozása.
A négy ország képviselői elsősorban az első felhívás tapasztalatairól, és az új program nehézségeiről beszéltek. Bíró Péter a szlovákiai Utazás, Közlekedési, Posta és Hírközlési Minisztérium képviseletében elmondta, hogy a hétköznapi ember számára a program megértése sokszor bonyolult.
Martin Hir?al, MICR, NCP képviselője a Cseh Köztársaságból, pedig arra biztatott, hogy az új kiírás megértésénél, a pályázók igyekezzenek a célra koncentrálni, határozott irányvonalat követni és mindehhez megfelelő partnert találni.

Bereczki Ágnes a rendezvény zárásaként elmondta, hogy a közép-európai tudományos és felsőoktatási digitális tartalmak ígéretes területet képviselnek a fejlesztés és előállítás szempontjából. Ausztria, Csehország, Magyarország és Szlovákia közös kezdeményezése szorosabb együttműködésre összpontosít a digitális tartalom területén a négy országban.
Szívesen vennénk, ha a digitális tartalom területén működő vállalatok, szervezetek, közvetítők és szakértők kihasználnák a kezdeményezés nyújtotta előnyöket, valamint aktívan részt vennének annak megvalósításában.

Amennyiben további információkra lenne szüksége az eContentplus programról, illetve a Prágában és Budapesten megrendezett orientációs napról, úgy azokat megtekintheti az alábbi hivatkozásokra kattintva.

Nézze meg az Orientációs napok képeit, és a prezentációkat, további információk:

http://www.econtentplus.net/

A 2006. évi eContentplus program kiírására, várhatóan ez év júniusában kerül sor, beadási határidő 2006. októbere, a felhívásról további információkat találhat az alábbi hivatkozásra kattintva.

További információk az eContentplus 2006. évi felhívásról:

http://europa.eu.int

Az Országos Választási Bizottság 180/2006. (IV. 10.) határozat letöltése (rtf)»